Δήμαρχος Ιωαννίνων - Μωυσής Ελισάφ

Το αρχείο αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ): Η συγκρότηση και η σημασία του στη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης

6 Οκτωβρίου, 2021

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.) και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των 200 χρόνων Ελληνική Επανάσταση, παρουσιάζουν το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 20:30, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» διάλεξη με θέμα: «Το αρχείο αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.): Η συγκρότηση και η σημασία του στη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης». Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». H εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ομιλητές:

  • Εύη Καπώλη, ιστορικός, ΕΒΕ
  • Γιώργος Σταυράτης, αρχειονόμος – βιβλιοθηκονόμος, ΕΒΕ

Την εκδήλωση συντονίζει ο  Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ.

Τα Δημόσια Αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος εκτείνονται χρονικά από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα. Περιλαμβάνουν έγγραφα που εκδόθηκαν ή προέρχονται από κοινοτικές και θρησκευτικές αρχές, από διάφορες αρχές που συγκροτήθηκαν κατά την Επανάσταση του 1821, από τους βασιλείς των Ελλήνων, τα μέλη των βασιλικών οικογενειών και των ανακτορικών υπηρεσιών, από δημόσιες υπηρεσίες, συμβολαιογράφους και υποθηκοφυλακεία, από τις ελληνικές κοινότητες και ιδρύματα του εξωτερικού.

Αρχείο Αγωνιστών (Αρχείο Επιτροπής Αγώνος)

Πρόκειται για το αρχείο της Επιτροπής Θυσιών και Εκδουλεύσεων του Ιερού Αγώνος, το οποίο συστάθηκε το 1846, προκειμένου να αμειφθούν και να αποζημιωθούν οι αγωνιστές του 1821.  Η εκ νέου σύσταση της Επιτροπής, το 1865, είχε ως στόχο την επανεξέταση των αιτημάτων των αγωνιστών, προκειμένου να διορθωθούν αστοχίες του παρελθόντος. Οι αγωνιστές ή οι συγγενείς τους, σε περίπτωση θανάτου, κλήθηκαν να επανυποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να διεκδικήσουν απονομές βαθμών, αποζημιώσεις για χαμένες περιουσίες, αποπληρωμή δεδουλευμένων μισθών για τα χρόνια του Αγώνα, συντάξεις για τους ανάπηρους πολέμου, βοηθήματα για τις οικογένειες των νεκρών αγωνιστών και την περίθαλψη ορφανών.

 

Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 26510 83940, εσωτερικό 158, καθημερινά 11 – 2 το πρωί.

 

https://greekarchivesinventory.gak.gr/index.php/nkh3-n5gw-n4dw

 

Last modified: 10 Δεκεμβρίου, 2021

Comments are closed.