Δήμαρχος Ιωαννίνων - Μωυσής Ελισάφ

«Κάθε τραγούδι και μια ιστορία». Τμήμα Παραδοσιακών Χορών – 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

7 Μαΐου, 2021

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών τιμά την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και διοργανώνει διαδικτυακή μουσικοχορευτική εκδήλωση με θέμα: «Κάθε τραγούδι και μια ιστορία». Η εκδήλωση, που είναι ενταγμένη στο ευρύτερο πλαίσιο εορτασμού για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, θα προβληθεί από το κανάλι του Πνευματικού Κέντρου στο YouTube, την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 και ώρα 7 το απόγευμα.

Πρόκειται για τη δεύτερη εμφάνιση του Τμήματος για το 2021, χρονιά όπου συνεχίζεται η πανδημία. Προηγήθηκε η συμμετοχή στην εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», η οποία αναφερόταν στην καθημερινότητα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τις σχέσεις Χριστιανών – Οθωμανών και τη ζωή στο παλάτι του Σουλτάνου (11ος – 19ος αι). Και αυτή η παρουσία εντάσσονταν στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Οι δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις πραγματοποιήθηκαν εφαρμόζοντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα που προβλέπει ο νόμος για την πανδημία σε ανάλογες περιπτώσεις (τεστ, αποστάσεις, μάσκα όσοι δεν συμμετέχουν στο γύρισμα, ανοιχτός χώρος κλπ)

Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχουν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής και δάσκαλοι χορού του Συγκροτήματος: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας και Βασίλης Ράπτης.

Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά η Κομπανία Βέρδη αποτελούμενη από τους: Κώστας Βέρδη (κλαρίνο – τραγούδι), Στέφανο Βέρδη (βιολί – τραγούδι), Μιχάλη Βέρδη (λαούτο- τραγούδι) και Βαγγέλη Βέρδη (ντέφι- τραγούδι).

Η θυσία των ηρώων του 1821 «γέννησε» τη ζωή του έθνους μας. Η συλλογική μνήμη διέσωσε μέσα από τα δημοτικά μας τραγούδια γεγονότα, ηρωισμούς και αγωνιστές δίνοντάς μας μιαν άλλη εικόνα του κόσμου, γεμάτη ελευθερία και δυνατότητες. Η παρουσίαση ιστορικών και κλέφτικων τραγουδιών και χορών, μας μεταφέρει στις ζωντανές και ακατάλυτες αξίες που εμπεριέχουν και στην ανυπολόγιστη δύναμη και σημασία τους. Αποτελεί μια έκφραση ευγνωμοσύνης στους ήρωες και μάρτυρες του 1821 και συνάδει με την προτροπή του Μακρυγιάννη:

Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί να την φυλάμεν, κι όλοι μαζί και να μην λέγη ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος (…). Όταν (…) αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Ξέρετε πότε να λέγη ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστή μόνος του και φκειάση, ή χαλάση, να λέγη εγώ. Όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκειάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ».

Last modified: 7 Μαΐου, 2021

Comments are closed.