Δήμαρχος Ιωαννίνων - Μωυσής Ελισάφ

Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

9 Μαρτίου, 2021

Η ημέρα της γυναίκας 08/03/2021

Φίλες και φίλοι,

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ξένια Κουναλάκη – δημοσιογράφο της Καθημερινής, που ανέλαβε το συντονισμό της σημερινής εκδήλωσης που διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών επι τη ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών με τον ενδεικτικό τίτλο «Οι γυναίκες στην πανδημία, η έμφυλη βία και το ελληνικό #metoo».

Ευχαριστώ επίσης τους ομιλητές και συγκεκριμένα: τον Νίκο Βιτώρο – δικηγόρο στον Άρειο Πάγο, τη Τζίνα Μοσχολιού – δημοσιογράφο στα ΝΕΑ, τον Αλέξη Πατέλη – διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και την Βίβιαν Στεργίου – συγγραφέα, νομικό.

Θα ήταν χωρίς νόημα η καθιέρωση μιας τέτοιας ημέρας για τη γυναίκα αν δεν είχε ως στόχο την επισήμανση των διακρίσεων που για αιώνες και αιώνες γίνονται σε βάρος των γυναικών. Διακρίσεις που ακόμη και θεσμικά καθιερωμένες της στερούσαν την αυτονομία, την ισοτιμία με τον άντρα και τελικά τα ατομικά της δικαιώματα. Διακρίσεις που η μακραίωνα αποδοχή από την κοινωνία, αλλά και από τις ίδιες τις γυναίκες, τις κατέστησε απολιθώματα εξοικειωμένα, αλλά όχι και ακίνδυνα. Οι διακρίσεις αυτές προέκυψαν από την αναμέτρηση της δύναμης με την αδυναμία. Είναι συνέπεια της έκπτωτης «αξίας» του ισχυρού που βλέπει τον ανίσχυρο όχι σαν άνθρωπο, αλλά σαν αντικείμενο. Είναι η συνέπεια του σωματικού και κυρίως και οικονομικού ισχυρότερου άντρα να βλέπει τη γυναίκα σαν εργαλείο εξυπηρέτησης και εν τέλει σαν σκεύος ηδονής. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ακόμη και στην αρχαία Ελλάδα οι διακρίσεις καθήλωναν τη γυναίκα στη δεύτερη πάντα θέση: Δεν ψήφιζε, δεν παρακολουθούσε ολυμπιακούς αγώνες με εξαίρεση, όπως είναι γνωστό, την Καλλιπάτειρα.

Μπορεί με τα απολιθώματα να είμαστε εξοικειωμένοι. Ούτε αυτά όμως είναι ακίνδυνα. Ωστόσο, η πιο ακραία και βάρβαρη εκδοχή κυριαρχίας της δύναμης που κατισχύει της αδυναμίας είναι ο βιασμός. Και η κορύφωσή της ο βιασμός των ανηλίκων και ανίσχυρων. Προφανώς το οπλοστάσιο των λέξεων αποδεικνύεται φτωχό – και ευτυχώς ακόμη – να αποδώσει αυτή τη βαρβαρότητα. Όπου «η χαρά του ενού», όπως θα έλεγε ο ποιητής γίνεται «χάρος τ΄αλλουνού».

Πράγματι ο βιασμός, πέραν του ότι προσβάλλει κάθετα τον πολιτισμό μας, ίσως δεν είναι άσχετος με τα απολιθώματα που με τη σιωπή μας συντηρούνται ακόμη. Ουσιαστικά πρόκειται θα λέγαμε για μια δολοφονία. Να πνίγεται στην αυγή ο ασπασμός των αγγέλων, όπως είναι ο φυσικός έρωτας για να επικρατήσει η κτηνώδης κυριαρχία του ισχυρού. Ή το ακόμη χειρότερο να σκοτώνεται ένα παιδί και ωστόσο να αφήνεται να ζει εφόρου ζωής σχεδόν πεθαμένο.

Και κλίνω:

Όπως ένα βιβλίο είναι κάτι λιγότερο από το μηδέν, αν δεν συμβάλλει έστω και ελάχιστα, στο να γίνει λίγο καλύτερος ο αναγνώστης του, το ίδιο ισχύει και με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις. Αν, δηλαδή, οι σημερινές δραστηριότητες δεν συμβάλλουν έστω και ελάχιστα στη μείωση των διακρίσεων που η γυναίκα υφίσταται χιλιάδες χρόνια πίσω, τότε όσα θα λεχθούν με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών θα καθίστανται ένας ανέξοδος από άμβωνος λιβανωτός, που θα διαλυθεί στο πρώτο φύσημα του ανέμου. Μια εκδήλωση που δεν συνοδεύεται από μια ομόρροπη πράξη καταλήγει να είναι ένα άδειο κέλυφος.

Η γυναίκα είναι διαφορετική, όπως ισχύει και το αντίστροφο, ότι και ο άντρας είναι διαφορετικός. Όμως η έννοια του ό λ ο υ, δηλαδή της έννοιας του ανθρώπου, διαμορφώνεται με τη συμπληρωματικότητα των διαφορετικοτήτων και όχι με τη διατήρηση των διακρίσεων. Συνεπώς ένα κέρδος που πρέπει να προκύψει από την ημέρα της γυναίκας είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας άντρες και γυναίκες πως οι διακρίσεις, έστω και ως απολιθώματα πρέπει να σταματήσουν. Το οικογενειακό δίκαιο πρέπει να το ξανακοιτάξουμε από την αρχή.

Ιδιαίτερα, όμως, απευθυνόμενος προς τις γυναίκες, θυμίζω πως ο δρόμος προς την ισοτιμία δεν θα είναι εύκολος. Να μην ξεχνούν όμως το παράδειγμα της Καλλιπάτειρας. Ήταν έτοιμη να θυσιάσει και τη ζωή της για να κερδίσει το στοιχειώδες δικαίωμα της ισοτιμίας. Όπως και η ελευθερία, το ίδιο και η ισοτιμία δεν χαρίζεται. Κερδίζεται και με προσωπικούς αγώνες.

Τότε και τον πολιτισμό μας αναβαθμίζουμε

Και η σημερινή ημέρα αποκτά ένα ουσιαστικό νόημα.

Last modified: 9 Μαρτίου, 2021

Comments are closed.