Δήμαρχος Ιωαννίνων - Μωυσής Ελισάφ

Χαιρετισμός της Χρ. Κωτσαντή στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας

9 Μαρτίου, 2021

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Ημέρα γιορτής, ημέρα μνήμης, αλλά και ημέρα σύμβολο για την απαρχή των νέων μας αγώνων για την διεκδίκηση των ίσων δικαιωμάτων. Από το 1975 υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Παγκόσμια ειρήνη.

Τα χρόνια που πέρασαν οι αγώνες είναι αρκετοί και συνεχείς. Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Έχουμε επιτύχει τον στόχο μας;

Η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Ο στόχος μας δεν έχει επιτευχθεί. Και χρειάζεται επιμονή και υπομονή.

Ενδεχομένως χρειάζεται και επαναπροσδιορισμός την στρατηγικής. Είναι κοινή παραδοχή πως απέχουμε πολύ από το να μιλήσουμε για ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών. Προχωράμε αργά αλλά κάνουμε βήματα.

Είμαι γυναίκα, μητέρα, σύζυγος, επιστήμονας, και πολιτικός. Μια γενιά πριν όλα αυτά μαζί θα ήταν αδιανόητα.

Όταν διάλεξα την επιστήμη που μου αρέσει, πολλοί είπαν “δύσκολο επάγγελμα για γυναίκα”.

Όταν ήμουν σε εγκυμοσύνη, καθηγητής μου μού είπε να πάω στο σπίτι μου, να παρατήσω τις σπουδές μου, δεν μπορώ να είμαι και γιατρός και μητέρα.

Όταν επέλεξα την ειδικότητα που θα ακολουθήσω, καθηγητής μου με συμβούλευσε να μην διαλέξω χειρουργική, γιατί ο κλάδος ανδροκρατείται και ακόμα κι αν γινόμουν καλύτερή τους, ποτέ δεν θα έμπαινα “πρώτη” σε χειρουργείο.

Στην ειδικότητα, ο καθηγητής μου μού είπε πως κακώς έκανα παιδιά, ήμουν μικρή, και μου απαγόρευσε να τα αναφέρω στο χώρο εργασίας ή να απουσιάζω εξαιτίας τους.

Στο μεταπτυχιακό μου, και ενώ ήμουν στην αρχή της δεύτερης εγκυμοσύνης μου, ο καθηγητής μου με ρώτησε αστειευόμενος εάν βιάζομαι να πάρω το επίδομα πολυτέκνων.

Επέλεξα τον ιδιωτικό τομέα γιατί δεν μπορούσα να είμαι 24ωρη εφημερία και να μεγαλώνω δύο παιδιά.

Ανώτερος αξιωματικός σχολίασε πως ως σύζυγος αξιωματικού δεν πρέπει να εργάζομαι και θα έπρεπε να αφήσω είτε την δουλειά μου, είτε τον σύζυγό μου.

Πρόσφατη δε παραίνεση ανώτερου στελέχους, για τη συνυπηρέτηση συζύγων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, ήταν να αλλάξουν οι αξιωματικοί συζύγους.

Αυτά και άλλα πολλά γεγονότα, μεγαλύτερα και μικρότερα, φανερώνουν την επιτακτική ανάγκη για ίσα δικαιώματα, στα πλαίσια των ανθρώπινων δικαιωμάτων και όχι ως ελιτίστικη απαίτηση.

Ως πολιτικός, από την μικρή μου εμπειρία, με τρομάζουν οι γυναίκες εκείνες που στο χώρο αυτό γίνονται κακέκτυπα των αρσενικών αρχέτυπων.

Στον καιρό της πανδημίας, ο δήθεν καθωσρεπισμός που διέπει την ελληνική κοινωνία έβγαλε τη μάσκα του και μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Είναι μία ιστορική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα κατάματα. Συστρατευόμαστε όλοι με το κίνημα #me too. Η σιωπή έσπασε. Μετά την αποκάλυψη θα έρθει η κάθαρση και ίσως τελικά πετύχουμε όλοι μαζί την λύτρωση.

 

Last modified: 9 Μαρτίου, 2021

Comments are closed.