Δήμαρχος Ιωαννίνων - Μωυσής Ελισάφ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗΝ EΦΗΜΕΡΙΔΑ KEDE NEWS

Δεκ 17, 2020

Τα Ιωάννινα είναι µια πανέµορφη πόλη που υπό φυσιολογικές συνθήκες «πνίγεται» από επισκέπτες όλον τον χρόνο. Ωστόσο, εξαιτίας της πανδηµίας, τη φετινή χρονιά τα πράγµατα είναι πολύ διαφορετικά, µε την τοπική οικονοµία να έχει δεχθεί πολύ µεγάλο πλήγµα. Ο δήµαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ, µίλησε στην «kedenews» για το πώς εξελίσσεται η πορεία του κορονοϊού στον δήµο, ενώ αναφέρθηκε στον λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι εξαπλώθηκε τόσο ραγδαία ο ιός στα Ιωάννινα.

Ποιοι θεωρείτε πως είναι οι σηµαντικότεροι λόγοι για τους οποίους τα Ιωάννινα αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες και ποια τα σηµεία της πόλης που θα προτείνατε σε κάποιον να επισκεφθεί;

Τα Ιωάννινα έχουν καταφέρει να κρατήσουν ζωντανά κοµµάτια της ιστορίας και του πολιτισµού τους. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασµό µε το φυσικό περιβάλλον, δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση τουριστών δώδεκα µήνες τον χρόνο. Ταυτόχρονα, διατηρούν ζωντανή την ταυτότητά τους. Την ταυτότητα ενός πολυπολιτισµικού παρελθόντος όπου συνυπήρξαν διαφορετικές κοινότητες, διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικοί πολιτισµοί. Τα Ιωάννινα έπαψαν να αποτελούν µια αποµονωµένη πόλη. Σήµερα βρίσκονται στο σταυροδρόµι των δύο µεγαλύτερων οδικών αξόνων της χώρας -της Εγνατίας και της Ιόνιας Οδού-, µε εύκολη και ασφαλή πρόσβαση τόσο από τη Βόρεια όσο και από τη Νότια Ελλάδα. Επίσης, έχουν ένα από τα µεγαλύτερα πανεπιστήµια, που σηµαίνει ότι είναι µια πόλη ζωντανή. Όλα αυτά είναι στοιχεία που συµβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη και στην αύξηση των επισκεπτών. Όποιος έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη θα πρέπει να επισκεφθεί το κάστρο, το νησί µε τη µοναστική του πολιτεία, το σπήλαιο Περάµατος, τον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας, τα µουσεία της πόλης… Φυσικά, να περιδιαβεί στο ιστορικό κέντρο και στην παραλίµνιο και να απολαύσει την τοπική γαστρονοµία. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την τουριστική προβολή των Ιωαννίνων µετά το τέλος της πανδηµίας; Η δηµοτική µας αρχή είχε ένα οργανωµένο πλάνο για την προβολή της πόλης τόσο στο εσωτερικό όσο και σε στοχευµένες αγορές του εξωτερικού. Ωστόσο, η πανδηµία ανέτρεψε όλο τον σχεδιασµό. Σήµερα βρισκόµαστε ουσιαστικά εν αναµονή των εξελίξεων. Υπό αυτές τις συνθήκες, µε τη χώρα σε καραντίνα και χωρίς να γνωρίζουµε τι ακριβώς θα συµβεί τους επόµενους µήνες, δεν µπορούµε να µιλάµε για τουριστική ανάπτυξη. Προφανώς, σχεδιάζουµε µε προσοχή τα επόµενα βήµατα, ενεργοποιούµε όλες τις δυνατότητες ψηφιακής προβολής που υπάρχουν και προετοιµάζουµε το υλικό προβολής του δήµου µας. Οι πολίτες συµµορφώνονται στα περιοριστικά µέτρα, ή βλέπετε και πολλούς που δεν τα τηρούν; Έχει οµαλοποιηθεί καθόλου η κατάσταση; Στην περιοχή µας περάσαµε ανώδυνα το πρώτο κύµα της πανδηµίας, όµως αυτό είχε ως αποτέλεσµα να ακολουθήσει µια περίοδος χαλαρότητας, όπως συνέβη και σε άλλες περιοχές της χώρας. Έτσι, περάσαµε έναν δύσκολο Οκτώβρη µε περιοριστικά µέτρα, και στη συνέχεια ακολουθήσαµε την πορεία όλης της χώρας.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών εφαρµόζει τα µέτρα, και έτσι οδηγηθήκαµε σε σταδιακή αποκλιµάκωση των κρουσµάτων. Υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω µείωσή τους και πρέπει να το πετύχουµε άµεσα ώστε να ανακουφιστούν τα νοσοκοµεία, τα οποία ήδη έχουν δεχθεί πολύ µεγάλη πίεση.

Ποια τα σηµαντικότερα προβλήµατα που συναντήσατε από το ξεκίνηµα της θητείας σας;

Το σηµαντικότερο «πρόβληµα» και η µεγάλη πρόκληση είναι η βελτίωση της καθηµερινότητας του πολίτη. Είναι ένα διαρκές στοίχηµα. Είναι µια συνεχής προσπάθεια. Από τον Φεβρουάριο όλοι πλέον είµαστε αντιµέτωποι µε το διαφορετικό τοπίο που έχει δηµιουργήσει η πανδηµία. Η νέα κανονικότητα που δηµιουργήθηκε ανέτρεψε σχεδιασµούς και προτεραιότητες. Πέρα από τη δηµόσια υγεία, αφήνει πληγές και στην τοπική οικονοµία. Κι αυτές προσπαθούµε να διαχειριστούµε.

Σε περίπου πόσα χρόνια πιστεύετε πως θα ολοκληρωθεί το έργο του Κάστρου Ιωαννίνων; Πόσο µεγάλο πρόβληµα θεωρείτε πως ποτελεί η γραφειοκρατία που υπάρχει στη χώρα για την επίτευξη τόσο µεγάλων έργων, και τι θα προτείνατε να αλλάξει;

Στο κάστρο ξεκινά µια ολοκληρωµένη παρέµβαση µε στόχο να µετατραπεί σε πάρκο πολιτισµού. Πρόκειται για ένα πλέγµα έργων που αφορούν σε αποκαταστάσεις µνηµείων και αναπλάσεις οδών και κοινόχρηστων χώρων. Τα έργα είναι ενταγµένα στο ΕΣΠΑ και πρόκειται να ολοκληρωθούν στο χρονοδιάγραµµα που ορίζει το πρόγραµµα, δηλαδή στην επόµενη τριετία. Από την άλλη, η γραφειοκρατία που διέπει και το ΕΣΠΑ και τα δηµόσια έργα είναι µεγάλη. Είναι διαδικασίες χρονοβόρες που θα πρέπει να απλοποιηθούν, όχι φυσικά εις βάρος της ποιότητας των µελετών ή των έργων. Σίγουρα, όµως, µπορούν να γίνουν βήµατα για τη µείωση των χρονοδιαγραµµάτων και την απλοποίηση των διαδικασιών ώστε οι δήµοι να είναι πιο αποτελεσµατικοί.

Η εκλογή σας προκάλεσε αίσθηση, καθώς είστε ο πρώτος Εβραίος δήµαρχος της χώρας. Τι ρόλο έχει παίξει αυτό, αν έχει παίξει, στη θητεία σας σε έναν µαρτυρικό τόπο για την εβραϊκή κοινότητα όπως τα Ιωάννινα;

Προσπαθούµε ως δηµοτική αρχή να αξιοποιήσουµε την πολυκύµαντη ιστορία της πόλης µας, που αποτυπώνεται στα µνηµεία της. Η εκλογή του πρώτου Εβραίου δηµάρχου της πόλης µπορεί να βοηθήσει στην προγραµµατισµένη εξωστρέφειά της και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών της. Αποτελεί, επίσης, σαφή καταδίκη της µισαλλοδοξίας, του φανατισµού, του ρατσισµού και της ξενοφοβίας.

Ποιο είναι το σπουδαιότερο έργο που θέλετε να πραγµατοποιήσετε κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Το µεγάλο στοίχηµα είναι να αλλάξουµε την καθηµερινότητα και να µετατρέψουµε τα Γιάννινα σε µια εξωστρεφή πόλη. Έχουµε πολύ δρόµο µπροστά µας αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρουµε.

 

 

 

Last modified: Δεκ 17, 2020

Comments are closed.