Δήμαρχος Ιωαννίνων - Μωυσής Ελισάφ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ”

14 Οκτωβρίου, 2019

Όλοι μόνοι τους, πλην Ελισάφ
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Τι άλλαξε η περίφημη απλή αναλογική στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων και στην αντίληψη των αυτοδιοικητικών ανθρώπων ως προς τη φιλοσοφία διαχείρισης των κοινών; Η θέσπιση του νέου και δίκαιου εκλογικού συστήματος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, άλλαξε τα δεδομένα σε Δήμους και Περιφέρειες ώστε να προχωρήσουν οι διοικήσεις τους, με μεγαλύτερη συμμετοχή δυνάμεων, με περισσότερο συναίνεση και επιδίωξη συνεργασίας;

Αν κρίνουμε από το Νομό Ιωαννίνων, η απάντηση είναι μάλλον όχι…

Τα… προβλήματα της απλής αναλογικής έλυσαν μόνοι τους οι ψηφοφόροι, πέραν της Περιφέρειας Ηπείρου και σε δύο ακόμα Δήμους του Νομού μας, δίνοντας την απόλυτη πλειοψηφία σε μία παράταξη, από την πρώτη Κυριακή.

Στους Δήμους Πωγωνίου και Βορείων Τζουμέρκων αντίστοιχα, οι Κώστας Καψάλης και Γιάννης Σεντελές ψηφίστηκαν από την πρώτη Κυριακή και έχουν με ποσοστά 56% και 12 στις 21 έδρες του δημοτικού συμβουλίου ο πρώτος και ποσοστά 62% και 17 στις 27 έδρες του δημοτικού συμβουλίου ο δεύτερος την πλειοψηφία που τους επιτρέπει να διοικήσουν μόνοι τους, και να περάσουν θέματα στο δημοτικό συμβούλιο και ασφαλώς στις επιτροπές.

Σε έναν τρίτο Δήμο, το Δήμο Δωδώνης, ήταν το Εκλογοδικείο αυτό που έλυσε τα προβλήματα του επανεκλεγέντος Δημάρχου Χρήστου Ντακαλέτση και ανέτρεψε τους συσχετισμούς δυνάμεων, οι οποίες ανέκυψαν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Στις πρώτες εκλογές του Δήμου Δωδώνης, ο Χρήστος Ντακαλέτσης πήρε προβάδισμα με βραχεία κεφαλή 350 ψήφων από τον Κώστα Κατσανάκη και μοιράστηκαν από 10 έδρες, με τον τρίτο των εκλογών Τάσο Τόκα να παίρνει μία έδρα.

Ο κ. Ντακαλέτσης μπορεί να εξελέγη Δήμαρχος με διαφορά περίπου 1000 ψηφοδελτίων από τον αντίπαλό του, στις επαναληπτικές εκλογές, ωστόσο τη μία έδρα παραπάνω που χρειάζονταν για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο δημοτικό συμβούλιο, του την έδωσε το Εκλογοδικείο πριν από μερικές ημέρες… Έτσι, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος διαθέτει πλειοψηφία 11 δημοτικών συμβούλων σε σύνολο 21.

Η εικόνα των Δήμων

Από κει και πέρα, στους υπόλοιπους πέντε Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, έχουμε σήμερα δημοτικές αρχές που δε διαθέτουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Υπάρχει η εξαίρεση του Δήμου Ιωαννιτών, όπου επιτεύχθηκε σύγκλιση δυνάμεων με πρωτοβουλία του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ και η παράταξή του συνεργάζεται ήδη, με τις παρατάξεις «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα». Ωστόσο, σε σύνολο 45 δημοτικών συμβούλων, ο κ. Ελισάφ είναι επικεφαλής πλειοψηφίας 18 δημοτικών συμβούλων συν δύο ανεξάρτητων (σύνολο 20), που εντάχθηκαν πια στη δημοτική του ομάδα, αποχωρώντας από την παράταξη της Τ. Καλογιάννη «Ιωάννινα_2023».

Σε κάθε περίπτωση που αποφασίζει να φέρει θέματα προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να ζυγίζει καλά το ρίσκο, γιατί υπάρχουν οι προϋποθέσεις να βρίσκει απέναντί του, υπό προϋποθέσεις, το «μέτωπο» των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», «Ιωάννινα_2023» και «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» (αθροίζουν 23 δημοτικούς συμβούλους: 14+7+2).

Στο Δήμος Ζίτσας, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος έχει τους 13 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους του Δήμου. Θα μπορούσε με την ενσωμάτωση στην παράταξή του, του Γ. Ζιάκκα, μόνου δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Αλλαγή Τώρα» να ανατρέψει το συσχετισμό της πλειοψηφίας. Περιθώρια συνεργασίας με την παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» του Β. Γαρδίκου δεν αναζητήθηκαν καν…

Στο Δήμο Ζαγορίου, ο Δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος ελέγχει τους 7 από τους 17 δημοτικούς συμβούλους του Δήμου του. Απηύθυνε καλέσματα συνεργασίας που έπεσαν στο κενό και με απέναντι… τις παρατάξεις του Βασίλη Σπύρου (5) και του Λεωνίδα Τσουμάνη (5), δεν θα έχει εύκολο έργο.

Στο Δήμο Μετσόβου, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, για το Δήμαρχο Κώστα Τζαφέα. Ελέγχει κι αυτός 7 μέλη του νέου δημοτικού συμβουλίου, έναντι 14 δημοτικών συμβούλων από τις παρατάξεις του Σπύρου Βασιλείου (5), του Απόστολου Μπιτούνη (5) και του Θεόφιλου Σούλτη (4).

Τέλος, στο Δήμο Κόνιτσας, ο νέος Δήμαρχος Νίκος Εξάρχου έχει έναν λιγότερο δημοτικό σύμβουλο από τον πρώην Δήμαρχο Ανδρέα Παπασπύρου. Ο νυν Δήμαρχος έχει δημοτική ομάδα 7 συμβούλων, έναντι 8 του πρώην Δημάρχου, 5 του Βασίλη Σπανού και 1 της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Προσπάθεια συνεργασίας δεν ευόδωσε και είναι χαρακτηριστικό πως ο νέος Δήμαρχος καταγγέλθηκε γι’ αυτό από τον επικεφαλής της κεντροαριστερής παράταξης «Ο Τόπος που θέλω να Ζω», Βασίλη Σπανό, κατά την τελετή της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου.

Τι θα γίνει

Είναι προφανές με τους παραπάνω περιγραφέντες συσχετισμούς, στους Δήμους όπου οι Δήμαρχοι δεν ελέγχουν τα δημοτικά συμβούλια, ότι η διοίκηση των Δήμων θα γίνεται από την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Εκεί θα παραπέμπονται όλα τα θέματα, γιατί με βάση τις αλλαγές που επέφερε η νέα κυβέρνηση στον «Κλεισθένη», στις δύο Επιτροπές δεν ισχύουν οι συσχετισμοί των εκλογών, αλλά στις Επιτροπές αυτές με τεχνητό τρόπο, την πλειοψηφία έχουν οι Δήμαρχοι.

Π.Μ.

Πηγή: www.neoiagones.

Last modified: 14 Φεβρουαρίου, 2020

Comments are closed.