Δήμαρχος Ιωαννίνων - Μωυσής Ελισάφ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

16 Ιουνίου, 2020

Το πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε σήμερα η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου, κα.

Ελένη Ακονίδου.

Η κα. Ακονίδου μεταξύ άλλων τόνισε: «Θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους σε μια διαφορετική εποχή για τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη. Ο σκοπός του Πνευματικού Κέντρου είναι να παρουσιάζει τις Τέχνες στον κόσμο. Να λειτουργεί ως παράθυρο, ως το μέσο μέσω του οποίου οι Τέχνες, -το ύψιστο ίσως επίτευγμα του ανθρώπου – επικοινωνούν με καθένα από εμάς και όλοι μας μέσω της Τέχνης επικοινωνούμε μεταξύ μας.

Οι τελευταίοι μήνες ήταν μια σκληρή δοκιμασία για όλους μας. Προσπαθήσαμε σε όλο αυτό το διάστημα να είμαστε δημιουργικοί χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα εκ των πραγμάτων εναλλακτικό για ένα έγκλειστο κοινό. Το πρόγραμμα αυτό θεωρώ ότι λειτούργησε ικανοποιητικά και μας έδωσε ακόμη περισσότερες ιδέες για παράλληλες εκδηλώσεις μέσω διαδικτύου, όταν καταφέρουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαφή όμως. Δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αίσθηση της συλλογικής θέασης ενός έργου τέχνης, μιας παράστασης , μιας συναυλίας ζωντανά.

Σας παρουσιάζω σήμερα το πρόγραμμα των θερινών εκδηλώσεων, το οποίο είναι μια μόνο εκδοχή της κανονικότητας στην οποία ελπίζουμε να επιστρέψουμε πολύ σύντομα. Το πρόγραμμα δεν είναι αυτό που σχεδιάζαμε πριν την έξαρση της πανδημίας αλλά είναι αρκετά πλούσιο και ποιοτικό ώστε να μη λειτουργεί ως φτωχός συγγενής του τι θα μπορούσε να ήταν.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσω ότι όλα τα μέτρα που συνιστώνται από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς θα τηρηθούν αυστηρότατα. Οι αποστάσεις στις εκδηλώσεις μας θα είναι οι προβλεπόμενες, θα υπάρχουν αντισηπτικά και μάσκες, οι καρέκλες θα απολυμαίνονται πριν και μετά από κάθε χρήση, όπως και οι τουαλέτες, και γενικά θα λάβουμε όλα τα μέτρα ώστε το κοινό και να αισθάνεται αλλά και να είναι ασφαλές.

 

Οι εκδηλώσεις που θα παρακολουθήσουμε αυτό καλοκαίρι είναι ποικίλες. Το Castle Rock Festival, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί φέτος όπως σας είχαμε υποσχεθεί αλλά ο Γιώργος Γάκης ετοίμασε ένα άκρως ενδιαφέρον μουσικό ροκ πρόγραμμα σε μικρότερη κλίμακα με το ίδιο πάθος αλλά και με τη δημιουργική διάθεση να δούμε την πόλη και τους συναυλιακούς χώρους με διαφορετικό μάτι. Επίσης, επιστρέφει το θερινό σινεμά στην πόλη με μια σειρά προβολών κινηματογραφικών ταινιών στην αυλή του Πολιτιστικού Πολυχώρου “Δημήτρης Χατζής”, εκεί που παλαιότερα ξεκίνησε το ταξίδι του αυτός ο επιτυχημένος θεσμός και εκεί που συνεχίζεται με τα ιδιαίτερα δραστήρια κινηματογραφικά προγράμματα που σας παρουσιάσαμε καθόλη τη διάρκεια του φετινού χειμώνα στην εσωτερική μας αίθουσα.

Παράλληλα, οι Ορχήστρες του Δήμου και του Δημοτικού Ωδείου, η Συμφωνική Ορχήστρα, η Φιλαρμονική, τα μικρά μουσικά Σύνολα του Ωδείου που όλο αυτόν τον καιρό δεν σταμάτησαν το σημαντικότατο έργο τους, εργαζόμενοι και διαδικτυακά, θα παρουσιάσουν διαφορετικά προγράμματα πάντα στο υψηλό επίπεδο που μας έχουν συνηθίσει. Η Λαϊκή Ορχήστρα του Δήμου, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη χειμερινή εκδήλωση θα περιοδεύσει στις τοπικές κοινότητες αλλά και μέσα στην πόλη καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε και δύο μουσικά διήμερα στις πανσελήνους του Ιουλίου και του Αυγούστου με τραγούδια από την ελληνική και παγκόσμια δισκογραφία και καλλιτέχνες όπως ο Βασιλης Γισδάκης και ο Μανόλης Γεωργοστάθης, η Ιωάννα Φόρτη, η Δέσποινα Στεφανίδου καθώς και το δικό μας σύνολο με την Ειρήνη Δόβα, τον Αχιλλέα Φρέστα, την Γεωργία Αναστάση, τον Ελευθέριο Καραγιάννη και την συμμετοχή της Μαρίας Στρατσάνη και του Δημάρχου Μωυσή Ελισάφ. Δεν σταματάμε όμως εκεί. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη γνωστή σε όλους μας και ιδιαίτερα αγαπημένη στο γιαννιώτικο κοινό Καλλιόπη Βέττα σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον Λόρκα και το συγκρότημα Κάγια Σεκρέτα με μουσική και χορό φλαμένκο.

Παράλληλα, υποδεχόμαστε για άλλη μια φορά έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς συνεργάτες μας, το “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης” το οποίο θα παρουσιάσει την παράσταση “Ῥιχάρδος Β-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά” σε σκηνοθεσία Μαρλένε Καμίνσκυ και το δικό μας Τάσο Νούσια στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τον Γιαννιώτη ηθοποιό που δεν ξεχνά ποτέ και πάντα τιμά τον τόπο του.

Επιπλέον θα υποδεχθούμε άλλη μια σημαντική προσωπικότητα του θεάτρου και του κινηματογράφου σε μια ιδιαίτερη παράσταση καθώς ο Δήμος Αβδελιώδης θα μας παρουσιάσει τις “Ικέτιδες”.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε παραστάσεις κουκλοθέατρου για τους μικρούς μας φίλους καθώς και παραστάσεις στις τοπικές κοινότητες από αξιόλογους θεατρικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής τότε αντιλαμβάνεστε ότι το θερινό μας πρόγραμμα κάνει μια προσπάθεια – εν μέσω δύσκολων συνθηκών – να ανοιχτεί σε όλο και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού και να απαλύνει όσο μπορεί τις πληγές του

προηγούμενου τριμήνου. Οι Τέχνες, και το καταλάβαμε πολύ καλά αυτό τους τελευταίους μήνες, δεν είναι μια περιττή απόλαυση ούτε πολυτέλεια. Το Πνευματικό Κέντρο είναι εδώ για να επιτελέσει το σημαντικό κοινωνικό του ρόλο και να βοηθήσει ώστε να ανέβει η καταρρακωμένη ψυχολογία μας. Με σύνεση και προσοχή θα περάσουμε και αυτό το εμπόδιο.

Οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων, ημερομηνίες, ώρες και συντελεστές θα γίνουν γνωστές το αμέσως επόμενο διάστημα».

Last modified: 16 Ιουνίου, 2020

Comments are closed.