Οι απαντήσεις του Μωυσή Ελισάφ στις ερωτήσεις του Παναγιώτη Μπούρχα στο debate του pbnews.gr για το Δήμο Ιωαννιτών

1. Τι πρέπει να αλλάξει στην καθημερινότητα της πόλης, αν θεωρείτε ότι πρέπει; Από που θα ξεκινήσετε αν είστε η επόμενη δημοτική αρχή;
Μ. Ελισάφ: Το κύριο πρόβλημα των συμπολιτών μας σε όλη την έκταση του Δήμου είναι τα προβλήματα καθημερινότητας που δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Προφανώς η προεκλογική αφύπνιση της απερχόμενης Δημοτικής αρχής αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Αντίθετα, απαιτείται σχεδιασμός και ιεράρχηση των προβλημάτων που υπάρχουν και προοδευτική αντιμετώπισή τους. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται ζητήματα οδικού δικτύου, πεζοδρομίων, καθαριότητας, φωτισμού, κοινόχρηστοι χώροι και παιδικές χαρές.
Ως επόμενη Δημοτική αρχή θα ιεραρχήσουμε τα προβλήματα που προαναφέραμε και θα ξεκινήσουμε άμεσα και με σχεδιασμό την επίλυσή τους.
 
 1. Τι σημαίνει «Δημοκρατία στη διοίκηση του Δήμου» και πως έχετε στο μυαλό σας το νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου Ιωαννιτών, με τη συμμετοχή περισσότερων της μιας παρατάξεων, στη νέα δημοτική αρχή (τρόπος λήψης αποφάσεων σε επίπεδο δημοτικής αρχής, μοίρασμα θέσεων ευθύνης κτλ.);
  Μ. Ελισάφ: Δημοκρατία στη διοίκηση σημαίνει αφενός ορθολογική λειτουργία των υπηρεσιών, χωρίς μικροπολιτικές ή ρουσφετολογικές παρεμβάσεις των πολιτικών προϊσταμένων, ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη, αυστηρός καθορισμός αρμοδιοτήτων, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τοποθέτηση των κατάλληλων προσώπων σε θέσεις ευθύνης, ανάλογα με τις ικανότητες και δυνατότητές τους, ανεξάρτητα από την πολιτική παράταξη από την οποία προέρχονται.
 2. Αναφέρατε τρεις από τους πρώτους όρους που θα θέσετε στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας με άλλες παρατάξεις, για τη συνδιοίκηση.
  Μ. Ελισάφ: Οι βασικοί όροι συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις αφορούν στην προγραμματική σύγκλιση σε κομβικά σημεία διοίκησης του Δήμου, στην αξιοποίηση του καλύτερου δυναμικού, όπως προαναφέρθηκε και στη δημοκρατική λειτουργία της δημοτικής πλειοψηφίας.
 3. Ποιο μεγάλο έργο θα δρομολογήσετε (άρα με ποιο μεγάλο έργο, θέλετε να συνδέσετε τη θητεία σας στο τιμόνι του Δήμου Ιωαννιτών), εφόσον εκλεγείτε ή μετέχετε στην επόμενη διοίκηση του Δήμου;
  Μ. Ελισάφ: Τα Γιάννενα έχουν ανάγκη να αποκτήσουν μία διακριτή ταυτότητα. Καταγράφεται στο πρόγραμμά μας αναλυτικά και θα αποτελέσει προτεραιότητά μας, προς αυτή την κατεύθυνση η δημιουργία διοικητικού- εμπορικού κέντρου ελεύθερου από αυτοκίνητα και η ενοποίηση των κοινόχρηστων χώρων του κέντρου. Αυτό σημαίνει δίκτυα πεζοδρόμων, αναβάθμιση της αστικής συγκοινωνίας, ποδηλατόδρομοι, καλύτερη ποιότητα ζωής. Κι ένα κέντρο ζωντανό που θα συνδυάζει το παρόν της πόλης, με την ιστορία της, όπως αυτή αποτυπώνεται στο ιστορικό κέντρο και το Κάστρο.
 4. Προσδιορίστε τα τρία πρώτα βήματα που θα υλοποιήσετε για την απορρύπανση και την ανάδειξη της Λίμνης Παμβώτιδας, αν είστε η επόμενη δημοτική αρχή.
  Μ. Ελισάφ: Οι αρμοδιότητες του Δήμου για την λίμνη είναι συγκεκριμένες. Καλό λοιπόν είναι να μιλούμε για το εφικτό και όχι για το ιδεατό. Αυτά που προέχουν και μπορεί ο Δήμος να υλοποιήσει, είναι η ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων στο λεκανοπέδιο, ο αυστηρός έλεγχος των συνδέσεων αποχέτευσης και ομβρίων, ο καθαρισμός της παράκτιας περιοχής και η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης. Από κει και πέρα μπορεί να αναπτύξει συνέργειες είτε με την Περιφέρεια είτε με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης για άλλες παρεμβάσεις.
 5. Μιλήστε για μια συγκεκριμένη πολιτική που θα υλοποιεί το στόχο της «εξωστρεφούς πόλης».
  Μ. Ελισάφ: Η παράταξή μας έχει καταθέσει ως βασική προτεραιότητα στο πρόγραμμά της την προγραμματισμένη εξωστρέφεια. Αυτό σημαίνει αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων της πόλης, συστράτευση όλου του ανθρώπινου δυναμικού περιλαμβανομένης της διασποράς, αξιοποίηση των «πρεσβευτών» που διαθέτουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου, ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της πόλης και της πολυκύμαντης ιστορίας της, συνεργασίες με όλους τους τοπικούς φορείς, όπως η Περιφέρεια, το Πανεπιστήμιο, η Μητρόπολη, η Ένωση Ξενοδόχων, τα γραφεία συνεδρίων και τα τουριστικά γραφεία κλπ. Θέτουμε συγκεκριμένο στόχο και διαμορφώνουμε τα εργαλεία για να τον πετύχουμε.

Leave your comments

Post comment as a guest

0

Comments

 • No comments found