Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου 2019

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου 2019, οι υποψήφιες γυναίκες της Δημοτικής Παράταξης "Γιάννενα Νέα Εποχή" με επικεφαλής τον Μωυσή Ελισάφ, έγραψαν το παρακάτω κείμενο.

Η πολιτική ιστορία της Ελληνίδας περιέχει μακροχρόνιους αγώνες, που ξεκινούν από το μακρινό σύνθημα του 1887 "ψήφο στις γυναίκες" μέχρι το 1952,όταν για πρώτη φορά οι γυναίκες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι άνευ όρων.

Έτσι, η αλλαγή του παραδοσιακού ρόλου της γυναίκας, η συμμετοχή της στην παιδεία, στην έμμισθη εργασία και στην πνευματική ζωή σημάδεψαν τον προηγούμενο αιώνα και αποτέλεσαν μια μεγάλη ειρηνική επανάσταση στην ιστορία.

Παρ' όλη όμως τη σημαντική πρόοδο που έγινε στους διάφορους τομείς, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες εις βάρος των γυναικών, ιδιαίτερα στον πολιτικό τομέα.

Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι γυναίκες αποτελούν ισχνή μειοψηφία. Οι γυναίκες μέλη δημοτικού συμβουλίου καταλαμβάνουν ποσοστό 16,7% το 2010 και 18,09% το 2014. Αν και η πορεία δείχνει να είναι ελάχιστα ανοδική, τα ποσοστά υστερούν τόσο δραματικά ώστε να δείχνουν με χειροπιαστό τρόπο πόσο ακόμη επίκαιρο είναι το όραμα και πόσο ζητούμενο πρέπει να είναι το αίτημα της συμμετοχής.

Η Ελληνίδα πρέπει να ανταποκριθεί στην ιστορική πρόκληση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία και την τελική εκπροσώπηση. Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της δημοκρατίας, της οποίας η σωστή λειτουργία βασίζεται στη συμμετοχή του συνόλου των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που αφορούν όλους.

Οι γυναίκες αποτελούμε παραπάνω από το μισό του πληθυσμού και δικαιούμαστε ανάλογη εκπροσώπηση.Ό,τι ισχύει στη φύση, η ισοδυναμία δηλαδή των δύο φύλων, πρέπει να εκφράζεται και στον πολιτικό βίο και αυτό πρέπει να καταστεί κοινή και φυσική πεποίθηση.

Σε κάθε δημοκρατική κοινωνία οι πολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα ενδιαφέροντα και τις αξίες όλων των πολιτών. Οι γυναίκες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δικαιοσύνη, το διάλογο, την ειρήνη, την ηθική διάσταση της πολιτικής ζωής και τη διαμόρφωση προτεραιοτήτων, είναι ευαισθητοποιημένες  στην αξία της συναίνεσης, διαθέτουν ευχέρεια στην επίτευξη συμφωνιών λόγω υψηλού αισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και ενδιαφέρονται περισσότερο για τις επερχόμενες γενεές.

Η συμμετοχή μας θα εμπλουτίσει τη δημόσια ζωή με τη γυναικεία ματιά, τον γυναικείο τρόπο σκέψης και δράσης, που τον χαρακτηρίζει η ευαισθησία, η φαντασία, η δημιουργικότητα αλλά και η αποτελεσματικότητα σε όλα τα θέματα και ιδιαίτερα σ' εκείνα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, τη συνοικία και την πόλη.

Έτσι, η συμμετοχή των γυναικών στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων θα συμβάλει στον αναπροσδιορισμό και την ανανέωση των πολιτικών προτεραιοτήτων και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές σε βασικά πολιτικά θέματα του άμεσου περίγυρου του πολίτη.

Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει αναβαθμιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και, στο πλαίσιο μιας γενικότερης αποκέντρωσης, απέκτησε περισσότερα και ουσιαστικότερα στοιχεία πολλών παρεμβάσεων, πόρους, αρμοδιότητες και εξουσία.

Επειδή πρέπει να δούμε και την επόμενη μέρα, οι εκλεγμένες γυναίκες θα έχουν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο με την παρουσία τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να κάνουν την εξουσία πιο προσιτή, την εκπροσώπηση πιο φιλική και την κοινωνία πιο ανθρώπινη. Και με την ευαισθησία τους να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα θέματα που σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής στη γειτονιά και στην πόλη.

Να προωθήσουν και να συμβάλουν στη χρήση των νέων τεχνολογιών για τη δημιουργία της "έξυπνης πόλης" του αύριο, στην προστασία του περιβάλλοντος, στην κοινωνική πολιτική και πρόνοια, στην ιατρική περίθαλψη, στην παιδεία, στην καταπολέμηση του αλκοολισμού, των ναρκωτικών και της σωματεμπορίας, στη φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες, στη φροντίδα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στην εξασφάλιση χώρων άθλησης και δημιουργικής απασχόλησης.

Κι αν στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, η παρουσία της γυναίκας θα εξασφαλίσει την ανθρώπινη και κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης, ως μίας εν δυνάμει διεργασίας που δίνει έμφαση στις κοινές ανάγκες και στις αξίες συμβίωσης των ανθρώπων.

Από αυτή την άποψη η τοπική ανάπτυξη, εκτός των οικονομικών παραμέτρων που εμπεριέχουν την αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων για την παραγωγή, διανομή και κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών, ενισχύει τη ισόρροπη χρησιμοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και προωθεί την ισότητα των ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες σε όλους τους τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.

Η τοπική ανάπτυξη επιταχύνει την εξάλειψη των διακρίσεων και ενισχύει την ισότητα των δύο φύλων και μάλιστα σε περιοχές μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, στην επαρχία και στην περιφέρεια, όπου τα προβλήματα εμφανίζονται οξύτερα.

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί γυναίκες και άνδρες, ας συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια με αισθήματα αλληλοσεβασμού και συντροφικότητας. Ας βάλουμε όλοι και όλες μας τη δική μας σφραγίδα και την ιδιαίτερη πινελιά στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων στη γειτονιά και στην πόλη.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Leave your comments

Post comment as a guest

0

Comments

  • No comments found