ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό κατοχυρωμένο από το σύνταγμα και η επιτυχία μιας πολιτικής στον αθλητισμό με κοινωνικό χαρακτήρα κρίνεται από τον αριθμό των δημοτών που εντάσσονται και συμμετέχουν σε οποιασδήποτε μορφής αθλητική δραστηριότητα.

Στόχος της παράταξης μας αποτελεί η δημιουργία ενός μοντέλου μιας ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα συνοδεύεται από μεσομακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και θα εγγυάται:

 

  1. Την παροχή ίσων ευκαιριών ενασχόλησης με αθλητικές δραστηριότητες σε όλους τους πολίτες, όλων των ηλικιών, σε κάθε δημοτική ενότητα .

 

  1. Την υλοποίηση προγραμμάτων άθλησης για όλους

 

  1. Τη στήριξη του ερασιτεχνικού αγωνιστικού και σωματειακού αθλητισμού.

 

  1. Τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και την ορθολογική διαχείριση τους.

 

  1. Την υποστήριξη και ενίσχυση της αθλητικής τουριστικής ανάπτυξης, με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την προβολή του Δήμου.

Α. Αθλητισμός και τοπική αυτοδιοίκηση

Ο αθλητισμός, από το σύνταγμα, αναγνωρίζεται ως «θεσμός», δηλαδή ως συστηματικά οργανωμένο σύνολο σχέσεων και δραστηριοτήτων, το οποίο τίθεται κάτω από τη θεσμική, ρυθμιστική και οικονομική προστασία και έλεγχο του Κράτους. Αποδέκτες των προαναφερθέντων συνταγματικών δικαιωμάτων, δηλαδή φορείς της υποχρέωσης τήρησής τους είναι το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προαγωγή του αθλητισμού, ιδίως του μαζικού αθλητισμού, με στρατηγικό σχεδιασμό και με κατάλληλες υποδομές που να υποκινούν τους δημότες να ενταχθούν στα προγράμματά της.

Το έργο υποστήριξης και ανάπτυξης της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού πραγματοποιείται, μέσω του ειδικού για τον αθλητισμό νομικού προσώπου του Δήμου, με την αξιοποίηση κλειστών και ανοικτών χώρων όπως σχολικών, δημόσιων και ιδιωτικών γυμναστηρίων, ανοικτών χώρων (Πάρκο Πυρσινέλλα, Δάσος Δροσιάς, Παραλίμνια περιοχή κ.λ.π.) αλλά και με τη συμμετοχή του δήμου στη διοργάνωση τοπικών, εθνικών και διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων (π.χ. Run Greece, Γύρος Λίμνης, πανελλήνια πρωταθλήματα κωπηλασίας, στίβου κ.λπ.).

Επίσης η δημιουργία κατάλληλων υποδομών (ποδηλατοδρόμων, πάρκων αναψυχής, ειδικών χώρων αθλητικών εκδηλώσεων), η διοργάνωση τουρνουά ομαδικών αθλημάτων, τα ενημερωτικά δελτία σε τοπικούς σταθμούς και ιστοσελίδες ή και εντύπων δελτίων που αποστέλλονται στα σπίτια των δημοτών για να ενημερώνονται για τις σχετικές δράσεις του Δήμου είναι μερικά από τα στοιχεία ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού για τον αθλητισμό.

Β. Αθλητικός σχεδιασμός – αξιοποίηση αθλητικών χώρων και εγκαταστάσεων

Β1. Προγράμματα Άθλησης για όλους (Μαζικός Αθλητισμός)

 

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) υλοποιεί, μέσω των Δήμων, και χρηματοδοτεί προγράμματα μαζικού αθλητισμού. Ο Δήμος μας εδώ και μερικά χρόνια δεν συμμετέχει στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, όπως και οι περισσότεροι δήμοι, διότι η Γ.Γ.Α δεν ήταν συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Οι δήμοι που συνεχίζουν να υλοποιούν προγράμματα μαζικού αθλητισμού αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου το κόστος αυτών των προγραμμάτων.

Ακόμη και αν η τακτική της Γ.Γ.Α. δεν αλλάξει, μερικά προγράμματα, όπως Αθλητισμός και Γυναίκα ή Αθλητισμός στην Τρίτη ηλικία (ΚΑΠΗ) επιβάλλεται να υλοποιεί ο Δήμος με δική του χρηματοδότηση, καθώς τα προγράμματα αυτά συμβάλουν στην κοινωνικοποίηση των ανθρώπων μέσης και τρίτης ηλικίας, στη δημιουργία ψυχολογικής ανάτασης, ψυχικής ισορροπίας και διατήρησης καλής σωματικής υγείας. Αποτελεί δέσμευση μας η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων.

Β2 Αθλητικά Σωματεία – Ερασιτεχνικός Αθλητισμός

 

Η στήριξη του ερασιτεχνικού σωματειακού αθλητισμού είναι υποχρέωση της πολιτείας και της τοπικής

αυτοδιοίκησης.

Τα τελευταία χρόνια της κρίσης δεν δίνονται επιχορηγήσεις από τη Γ.Γ.Α. προς τα σωματεία πλέον, σπανίζουν δε και οι χορηγοί. Επίσης τα τελευταία χρόνια τα σωματεία υποχρεώνονται από τις διοικήσεις των γυμναστηρίων να πληρώνουν «ενοίκιο» για τη χρήση των γυμναστηρίων (εθνικά και Δημοτικά) που χρησιμοποιούν.

Ο Δήμος επομένως έχει την υποχρέωση, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, να στηρίζει και οικονομικά τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία με ποσά που θα προϋπολογίζει κάθε χρόνο και θα χορηγούνται ύστερα από ενδελεχή καταγραφή και αξιολόγηση του έργου, της προσφοράς, της ιστορίας του κάθε σωματείου καθώς και άλλων κριτηρίων που θα καθορισθούν.

Β3 Αθλητικές εγκαταστάσεις

 

α) Οι κλειστές αίθουσες και τα γυμναστήρια των σχολείων.

Παραχωρούνται από τις σχολικές επιτροπές Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπ/σης στα αθλητικά σωματεία έναντι ποσού ανάλογα με τις ημέρες χρήσης, όπως και σε πολιτιστικούς συλλόγους και χορευτικά συγκροτήματα.

Οι χώροι αυτοί μπορούν να χρησιμεύσουν και στην υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού. Επίσης κάποιες αυλές σχολείων, με κατάλληλο ηλεκτροφωτισμό μπορούν να γίνουν θαυμάσιοι χώροι ελεύθερης άθλησης τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Δεσμευόμαστε για την προώθηση αυτών των διαδικασιών.

β) Τα 41 γήπεδα ποδοσφαίρου (28 με χόρτο και 13 με χώμα),

Παραχωρούνται στις ποδοσφαιρικές ομάδες του δήμου ο οποίος, μέσω κοινωφελών επιχειρήσεων, έχει την ευθύνη της συντήρησής τους και η οποία ανέρχεται κάθε χρόνο περίπου στις 80.000 ευρώ.

Εκτός των ομάδων ποδοσφαίρου, σε κάποια από τα γήπεδα αυτά, διεξάγεται το εργασιακό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

Η κατάσταση των γηπέδων ποδοσφαίρου δεν είναι πάντα καλή και τα παράπονα των ομάδων δεν λείπουν.

Απαιτείται η στενή συνεργασία Δήμου – Ε.Π.Σ.ΗΠ – ομάδων και μια κοινή συμφωνία για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα χρηστών και Δήμου, ώστε το χρηματικό ποσό που δίνεται για τη συντήρηση και τη βελτίωση των γηπέδων να έχει και το αντίστοιχο αποτέλεσμα.

 

γ) Τα αθλητικά κέντρα Καλούτσιανης και Κιάφας

Για τα δύο κέντρα είχε εγκριθεί, από τη σημερινή Δημοτική αρχή, ποσό για τη συντήρησή τους. Στο αθλητικό κέντρο Καλούτσιανης έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, ωστόσο απαιτούνται και άλλες. Το αθλητικό κέντρο της Κιάφας δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Είναι δύο αθλητικοί χώροι που πρέπει άμεσα να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν σωστά και να προσφέρουν στους δημότες τη δυνατότητα ελεύθερης άθλησης αλλά και υλοποίησης αθλητικών προγραμμάτων και άλλων πολιτιστικών δράσεων.

δ) Οι διάφοροι ανοικτοί χώροι και οι διαδρομές στην πόλη και στις δημοτικές ενότητες.

Στους χώρους αυτούς μπορούν να προγραμματιστούν δραστηριότητες αθλητικές, όπως αγώνες δρόμου, πεζοπορίες κ.λ.π. αλλά επιπρόσθετα οι χώροι αυτοί μπορούν να γίνουν και χώροι για ελεύθερη άθληση και αναψυχή. Σε αυτούς τους χώρους σε επιλεγμένα και ελεγχόμενα σημεία μπορούν να τοποθετηθούν όργανα γυμναστικής ανοικτού χώρου.

Β4. Αθλητική τουριστική ανάπτυξη

Μια μορφή τουρισμού που κερδίζει συνεχώς έδαφος είναι ο αθλητικός τουρισμός, αποτελώντας ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις και σημασία σε πολλά επίπεδα.

Σήμερα ο αθλητισμός και ο τουρισμός αποτελούν δύο κερδοφόρες βιομηχανίες που αποφέρουν τεράστια κέρδη. Οι έννοιες του τουρισμού και του αθλητισμού αλληλοσχετίζονται και έχουν κοινό έδαφος.

Η δημοτική αρχή θα ενθαρρύνει και θα πείθει τις αθλητικές ομοσπονδίες, τις τοπικές ενώσεις και τα σωματεία στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων (πανελλήνιους αγώνες, αθλητικά συνέδρια κ.λ.π.) και θα συμμετέχει ως συνδιοργανωτής. Προκειμένου όμως να χρηματοδοτήσει τέτοιες εκδηλώσεις πρέπει πρώτα να τις αξιολογεί και να επιλέγει εκείνες που θα εξασφαλίζουν μεγάλη συμμετοχή αθλητών, προπονητών, παραγόντων, φιλάθλων κ.λ.π., ώστε, εκτός των άλλων, να ωφελείται και η «αγορά» της πόλης μας.

Leave your comments

Post comment as a guest

0

Comments

  • No comments found