'Ενα ακόμη σχόλιο για την κοινωνική πολιτική του δήμου

Η κοινωνία μας είναι σε κάθε περίπτωση διαστρωματωμένη. Υπάρχουν οι άνεργοι, υπάρχουν οι εργαζόμενες μητέρες, υπάρχουν εκείνοι που συμπιέστηκαν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, υπάρχουν οι άστεγοι κ.λπ. Στο μεταξύ υπάρχουν στην απέναντι όχθη πλεονάσματα που στενάζουν κάτω από τη ναφθαλίνη αναξιοποίητα. Η εύκολη απάντηση σ΄αυτές τις δολοφονικές ανισότητες είναι «δεν είναι δική μου δουλειά».

Και όμως είναι και δική μας δουλειά. Κι αυτό όχι μόνο στη βάση μιας συνείδησης που δεν συμβιβάζεται εύκολα με τη δυστυχία του άλλου. Κυρίως είναι και δική μα υπόθεση γιατί όσο παραμένουμε αδιάφοροι και όσο διευρύνεται το χάσμα μεταξύ εχόντων και μη εχόντων τότε χωρίς καμία αμφιβολία στις ήδη υπάρχουσες διχοτόμους που τέμνουν το κοινωνικό σώμα στα δύο και το κατακερματίζουν θα προστεθεί και μία ακόμη. Και ίσως η χειρότερη: θα χωριστούμε σε εκείνους που τα στερούνται όλα και στους άλλους που θα έχουν χάσει τον ύπνο τους και ας είναι ασφαλισμένοι πίσω από καγκελόφραχτες κατοικίες.

Ως γνωστό, ο δήμος, όπως και όλοι οι δήμοι, παρά τις λίγες δυνατότητες παρέμβασης  που έχουν, ήδη παρεμβαίνουν: Οι παιδικοί σταθμοί που εξυπηρετούν κυρίως τις εργαζόμενες μητέρες ανήκουν στην αρμοδιότητα τους. Τα ΚΑΠΙ επίσης, όπως και οι άλλες κοινωνικές δομές. Η ενίσχυσή τους και η επέκτασή τους, αλλά και η αποτελεσματική τους λειτουργία  είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής.

Η κρίση ήταν καταστροφική. Μπορεί όμως να αναδειχτεί και ευκαιρία. Ευκαιρία αφύπνισης από το ναρκωτικό της υπερκατανάλωσης που μετέτρεπε το πλοίο της προόδου  στην πορεία του προς την αειφόρο ανάπτυξη να αφήνει στο δρόμο περισσότερους ναυαγούς από τους ασφαλισμένους επιβάτες. Είναι καιρός να αφυπνιστούμε. Όχι, «οι άλλοι δεν είναι η κόλασή μας»,  όπως θα έλεγε ο Σαρτρ. Είναι οι γείτονές μας, οι συνεπιβάτες μας στο ίδιο πλοίο.

 

Μωυσής Ελισάφ
Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρ. Σχολής Πανεπ. Ιωαννίνων
Επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή»

Leave your comments

Post comment as a guest

0

Comments

  • No comments found